3-mandsfloorball

Her kan du læse tankerne bag 3mandsfloorball.

Minifloorball og 3-mandsfloorball er en og samme sag

Minifloorball spilles på en mindre bane (20x10 meter) hvor der spilles uden målmand. Hvert hold har 3 spillere i marken som frit kan udskiftes.

I minifloorball behøver en klub blot 3-4 spillere for at have et tilbud om at kunne komme ud og spille kampe i form af stævnedeltagelse. Minifloorball/3-mandsfloorball er derfor et utroligt vigtigt redskab for nye klubber og nye hold som let kan komme igang. 

Skal 3-mandsfloorball erstatte den traditionelle floorball?
3-mandsfloorball er et ekstra tilbud til dem der har lyst til at bruge det, eller ikke har ressoucer til at spille traditionelt floorball. 

Klubber kan oplever en stigning af medlemmer til de enkelte hold, og der kan være stor niveauforskel på de enkelte spillere. Alle vil gerne med ud og spille kampe, men for dem som ikke er så gode endnu og har brug for mere erfaring, vil minifloorball være et oplagt forum at komme ud og spille i. Hermed har klubben et tilbud, til de nye spillere som ikke har erfaring nok til at komme ud og spille traditionelle kampe. Dermed bliver det lettere at fastholde dem i klubben, og den positive spiral kan fortsætte.


Hvorfor ikke spille almindelig turnering i årgangene U7 til U11?
Fordi at DaFU gerne ønsker at børn- og unge floorball spilles på børns præmisser. Minifloorball tilbyder mere boldomgang, mere spilletid og meget et mere simpet koncept. Derfor overføres et voksenkoncept til børn!

Små børn som målmænd på store mål er ikke en god ide. Derfor spilles der på små mål, uden målmand!

Ved at have 3mandsstævner i U7-U11, skal nye klubber kun have 3-5 spillere for at komme ud og spille stævner. Det vil sige at det er enkelt og let at komme i gang. De idrætter der gør det let at dyrke deres sport, er dem der får fremgang.

Teknisk udvikling sker bedst ved at hver spiller har så mange afslutninger, så mange pasninger, så mange driblinger og er med i spillet så meget som muligt. Ved at spille på en bane der er 20x10 fremfor 40x20, bliver der langt mere spil, langt flere afslutninger, og endnu vigtigere meget mere involvering af den enkelte i spillet.

Det er dette DaFU gerne vil, udvikle spillerne og lade dem spille i et miljø hvor det er enkelt at organisere, hvor der er en række stævner, så nye spillere kan komme hurtigt ud og spille.

DaFU har sågar spurgt to af verdens bedste spillere; Ketil Kronberg og Matthias Hoffbauer, om; "hvordan udvikler vi bedst muligt spillere i alderen U7 til U11?". Begge svarede; "lad dem spille minifloorball, gerne 3 mod 3 og på en lille bane!".

I en enkelt årgang kan der være enorm stor forskel på børns fysik. Der kan være op til 5 års forskel på to drenge født det samme år, rent fysisk. Der er ikke den store tvivl om hvem der vil gøre sig bedst på en floorballbane på 40 meter! Den spillere med en fysisk fordel, han har et klart forspring, men vil det gøre ham til en bedre floorballspiller? Næppe, da han oftest vil udnytte sin fysik, men som spillerne bliver ældre vil det blive udlignet, og han har ikke denne fordel længere. Resultatet kan ses fra andre idrætsgrene. De spillere der fysisk var de andre overlegne i ungdomsårene stopper alt for ofte. Pludselig er det ikke dem der er de bedste mere, de levede på deres fysik, og glemte at udvikle teknikken!

Teknik skal leges ind og jo tidligere det sker, jo bedre! Men et er at træne teknik til træning et andet er hvilket miljø der spilles under i kamp. Her spiller man for at vinde, eller gør man?

Det må vel være for at udvikle spillerne, at de under kamp bliver matchet mod en god modstander, og de skal prøve deres teknik af. Det er vel det, som skal udvikles frem for at vinde.
Som fodboldlandsholdets træner Morten Olsen udtalte: "1.holdet skal vinde, det skal ungdomsholdene ikke, det er fint hvis de gør, men det ikke det som er det afgørende!". For hold der spiller for at vinde gælder det ofte at miljøet vil bære præg af holdninger som: Pas nu på, spil sikkert, ikke tage chancer, hold på bolden osv.

Dette er ikke just et miljø der er befordrende for at skabe udvikling. Det er soleklart at vi skal opfordre og opmuntre vores spillere til at tage chancer, til at turde drible, til at turde udfordre ens modspiller. Det vil selv klart gå galt mange gange, men det at de prøver gør at de bliver til det, og det er i ungdommen grundstene for teknikken ligges. Hvis det ikke er som unge de lærer det, ja så er det for sent.

Hvor ofte har du set trænere rose når spillerne forsøgte noget kreativt, men det kiksede? Jo flere gange spilleren prøver det, jo bedre bliver han til det. Det koster, men hvis han ikke lærer det som ung, så lærer han det aldrig! Derfor skal vi afvikle stævner for børn & unge, hvor de spiller en masse kampe og hvor der ikke er nogen endelig vinder. For når der ikke er en vinder, så er incitamentet og presset fra forældre og trænere væk. Nu spilles der for at udvikle og ikke for at vinde. Hermed kommer vi virkelig langt med talentudvikling.

Lad børnene spille på børns niveau!

3mandsfloorball er teknisk det mest udviklende der findes. Der er langt flere afslutninger, der er langt flere pasninger, der er langt flere 1 mod 1 situationer, der er langt flere driblinger og der er langt mere bevægelse i forhold til traditionel floorball.

DaFU har lavet undersøgelser fra nogen af kampene fra den danske UMBRO liga, her er det tankevækkende hvor få afslutninger og pasninger der er:

Som spiller skal du i 1 periode regne med at udføre:
11 pasninger, 2 offensive afleveringer (aflevering til medspiller på modstanders halvdel), ½ dribling, 1½ skud

Dette på 20 minutter, og giver ikke meget udvikling, specielt når der så spilles på en for de små spillere ret stor bane.

Vi skal tænke langsigtet og tænke på hvad der udvikler floorball på bedste vis.

 

Serviceværktøjer

Samarbejdspartnere

Unihoc  

 

Formo

 

 
Dansk Floorball Union - Idrættens Hus - Brøndby Stadion 20 - 2605 Brøndby - tlf. 72 11 91 90 - dafu@floorball.dk